Surdegsbullar efter eget påkommet recept bakade på baksten
De som testat att baka eller helt enkelt har smakat på ett nygräddat surdegsbröd/en surdegsbulle, vet hur underbart gott detta är, och till de som inte gjort det, rekommenderar jag varmt att göra det! Kanske slutar det som för mig, att jag nästan aldrig vill ha något annat än just surdegsbröd numera =). Många "skräms" dock av att det tar så lång tid att baka och vet inte hur de ska göra med själva surdegen. Visst tar det sin lilla tid, men när man väl får ut det färdiga resultatet ur ugnen, jag lovar, det är väl värt sin väntan! En annan fördel med dessa godsaker är att man kan frysa in dem och att de smakar snäppet vassare när man sedan tinar dem! Surdegsbröd i sig har ett lägre GI än vanligt bröd, och det sägs att fryst bröd sänker GI ytterligare, vilket väl är fantastiskt =)!?
Jag provade själv att starta min egen surdeg för ungefär ett år sedan, mest som ett experiment, men sedan dess är jag fast i surdegsbakandet och har till och med satt ihop egna recept och provat att använda surdeg, som många kanske kan tycka verkar lite udda, i de kanske lite mindre väntade bakverken. Numera är de två stycken, mina bästa vänner i köket, "Sudden" och "Dego" ;). Hur de fått sina namn kanske ni kan lista ut med lite fantasi... Eller mkt =)!
Jag får ofta frågor om hur man håller surdegen vid liv, tips och råd vid bakningen, men framför allt om det inte finns något enkelt recept. Och visst gör det det! Har i skrivandets stund en deg på jäsning och receptet är BUSENKELT, så därför tänkte jag dela med mig av det här så att alla nyfikna kan prova på och framför allt få NJUTA av ett riktigt gott och nyttigt bröd =). Notera nu att detta är ett bröd i all sin enkelhet och att man kan göra det ännu nyttigare genom att tillsätta fibrer, frön, nötter med mera. Det är i princip bara fantasin som kan sätta stopp för vad man kan ha i sina bröd/bullar =).
På kvällen: 1 dl surdegsgrund, 3 dl vatten, 3 dl rågmjöl
Nästa dag: 5 dl vatten, 6 dl rågsikt, 9 dl vetemjöl special, 1 msk salt, ca 400 gr valnötter
På kvällen tillsätter man alltså mjöl och vatten till surdegen och låter den stå i en bunke över natten. Dagen därpå tillsätter man övriga ingredienser förutom salt och nötter. Kör ca fem minuter med degblandare på låg hastighet och tillsätt sedan salt och nötter och kör i ytterligare tre minuter. Därefter ska degen jäsa i tre till fem timmar, eller till nästan dubbel storlek. Tiden beror ju helt på allt från väder ute till temperatur i köket mm, så här får man ha ett vakande öga då detta är högst individuellt. När degen väl jäst klart formar man tre bröd och låter jäsa i ytterligare 1,5 timme. SEN är det dags att skjutsa in underverken i ugnen =)! 250 grader i 15 minuter, släng in några isbitar på ugnsbotten, och sedan sänker man till 200 grader i ca 15 minuter och vädrar ut ångan vart femte. Ta ut de nygräddade bröden och NJUT!! Vill man bevara den hårda skorpan ska man se till att förvara brödet i en papperskasse eller invirad i en kökshandduk.
Om det är någon som beslutar sig för att testa, återkom gärna med lite feedback! Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar