söndag 30 maj 2010

Mors Dag


Beslutade mig för att överraska min mamma med en riktig mors dag frukost detta år eftersom hennes present inte kommer med posten förrän någon gång i nästa vecka. Så tidigt imorse begav jag mig hem till mina föräldrar och fixade till en frukost i riktig GI-anda =), och tro det eller ej, men det blev inte mkt kvar av frukosten. Tvärtom! Det blev oerhört uppskattat!


På frukostmenyn stod det: Nybakade surdegsbullar á la Manuela, smoothie med hallon, avokado och tranbärsjuice, fruktsallad (obs, på färska frukter!!!) och äggröra med skinka och tomat och en skvätt olivolja. Kanske kan va ett tips inför fars dag nu när frukosten förmodligen passerat hos de flesta idag =). Eller varför inte när man bara vill njuta av en lång, härlig söndagsfrukost tillsammans med nära och kära! Gott och nyttigt på en och samma gång, kan det bli mkt bättre ;)???

onsdag 26 maj 2010

Frukosttips för de som vågar experimentera lite


Ja, ibland undrar man hur folk kan kombinera ingredienser, råvaror mm, något som man själv kanske aldrig skulle få för sig att mixa ihop. Kanske är mitt frukosttips just ett exempel på detta, men det är faktiskt mycket godare än vad bilden ger sken av.


Har på senare tid övergått från mina smoothies och surdegsbullar till en rejäl och stadig grötfrukost istället. Måste ju variera sig så att man inte tröttnar ;)! Hur som haver, denna frukost består numera av fiberberikad havregrynsgröt och fibrex som jag kokar upp. När gröten är klar häller jag i ännu mer fibrer i form av kruskakli. Till det tkr jag personligen att mosad banan är gott, men även äpple och kanel, eller kan man göra som min bror, köra hallon och mjölk. Första morgonen med gröten och fortfarande, sedan år tillbaka, lockade inte tanken på att ha mjölk till (har nog aldrig varit förtjust i kombinationen mjölk och gröt när jag tänker efter), men givet var att jag helt klart behövde tillföra mer protein till min frukost. Var inte heller direkt sugen på att äta keso vid sidan om eller kokt ägg för den delen, men sen slog det mig: Om jag kokar ägg och skivar ner äggvitan i min grötblandning??? Skadar ju aldrig att prova... So I did, och döm om min förvåning, men det blev faktiskt helt ok!! Äggvita i sig smakar ju eg inte så värst mycket.

Veckans frukosttips är alltså: Havregrynsgröt med fibrex, kruskakli, banan alt äpple och kanel och äggvita =). Tillsätt gärna en liten näve nötter också så har du fått i dig såväl kolhydrater som protein och bra fett! Enjoy ;)!

tisdag 25 maj 2010

Min älskade broder...



... var på besök i helgen, och det är alltid lika skoj att få skämma bort honom med lite hembakat/hemlagat. Hans besök, även om de dessvärre inte inträffar så ofta pga att han är bosatt i Stockholm, ger ju mig en anledning att få dona i köket bland kastruller och köksassistenter ;). Bullarna ovan hör väl inte precis till de allra nyttigaste, men ibland måste man ju få njuta av det som kanske inte är fullt så nyttigt. Iaf om man får tro min käre broder, och jag tror han har en viss poäng ;). Förutom "chokladbollar", sockerkaka och muffins blev det farmors gudomligt goda grahamsbullar (med fibrex) och hennes kringlor. Ingen kunde baka eller laga mat som hon (i mitt tycke), men gör mitt bästa för att bevara favoriterna.

Även en lunchsallad kan ge ett fullvärdigt energiintag




Ofta när man blir serverad sallad ute eller rent av gör en själv, upplever iaf jag att åtminstone 80% av den består av salladsblad och resten kyckling alt tonfisk, räkor, tomat, gurka, lite paprika, lök och ananas exempelvis. Kanske en och annan färsk champinjon också, inte att förglömma. Inte för att det är något fel på innehållet, nyttig och bra mat, MEN man står sig inte särskilt länge på en sådan sallad. Detta är en av mina favoriter i salladsväg med bl a avokado, räkor, bönor, sockerärtor, lök och tomat. Till detta en liten dressing på olja, citron, vinäger och t ex lite chili. Inte nog med att man får i sig tillräckligt med protein, kolhydrater och bra fetter, det går snabbt att slänga ihop den också!! Självklart kan man även slänga i lite grönsallad och gurka om man så önskar för att få lite variation, byta ut räkor mot kräftor eller kyckling förslagsvis. Vill man inte ha dressing, kan man alltid byta ut den mot lite nötter. Återigen, varianterna kan bli många, det gäller bara att plocka fram fantasin, sen är det bara att njuta av såväl smak som mättnad som gör att man står sig ett par timmar =)!

tisdag 18 maj 2010

Välkommen Vitamin-D!

En solig dag som idag kunde jag bara inte låta bli att lägga upp en bild från min morgonpromenad klockan sju imorse =). Har konstaterat att det inte är mycket som slår en promenad i det tysta en varm morgon som denna precis innan folk vaknat till liv och ska sätta sig i sina bilar eller på sina cyklar och mopeder för att bege sig iväg till jobb, skolor med mera. Det enda som hörs är ljudet från naturen och mina egna fotsteg, nice!! Och självfallet var solen varmt välkommen efter en alltför lång tids frånvaro!

Visste ni förresten att det inte enbart är genom kosten utan även genom vistelse i solljus som bidrar till ett ökat intag av D-vitamin? Och varför behöver man få i sig vitamin-D kanske en del undrar? Jo, det behövs för vårt immunförsvar, fortplantning, insulinsöndring och upptag av kalcium och fosfat. Brist på vitaminen kan bl a hämma skelettbildningen och orsaka bendeformation. Intressant att veta kanske är att bristen främst beror på kulturella orsaker som förekommer runt om i världen. Orsaken kan vara bl a vegetarisk kost och vissa kläder som ger begränsad solexponering. Vad som också är intressant är att särskilt mörkhyade människor riskerar att få brist på vitamin-D om de inte exponeras tillräckligt för solljus.

När det kommer till kosten hittar man de bästa vitamin-D källorna i exempelvis lax och sill, men även i smör, grädde, äggula och lever samt i fettreducerad mjölk som är berikad med vitaminet. Man anser dock att hudens produktion av vitamin-D är den bästa källan, åtminstone om man vistas ute tillräckligt mycket, så ut i solen och värmen och lapa i er massor med D-vitamin och njuuut =)!!

torsdag 13 maj 2010

Äter du inte tillräckligt med kostfiber? Här kommer ett tips!


Att få i sg kostfiber är viktigt för människokroppen, bland annat för att våra magar ska fungera, tarmarna hållas i trim och för att hålla blodsockerkurvan i schack. Men faktum är att många idag inte får i sig tillräckligt av varken lösliga eller olösliga fibrer. Exempel på olösliga fibrer är t ex linfrön, och det är de som bland annat kan hjälpa mot trög mage. Exempel på lösliga är t ex kli i dess olika former.


Något som innehåller både lösliga och olösliga fibrer och som funkar såväl i bakning och matlagning för att få ett saftigare resultat som på müslin, är ett kostfiber gjort av betfiber vid namn Fibrex! Jag använder sen några år tillbaka alltid Fibrex i det jag bakar (i bröd och bullväg då), och på så vis får jag inte bara saftiga bakverk utan även fibrer i dem och längre hållbarhet! Så ett tips till alla er som inte får i er tillräckligt med fibrer eller helt enkelt vill få ett ännu bättre resultat i köket ;), testa Fibrex! Fiberhalten är hela 73%, ska dessutom tilläggas att det är naturligt fritt från gluten och är därför en utmärkt fiberkälla för glutenintoleranta!
Glöm dock inte bort att ni även hittar mängder av fibrer i frukt och grönt samt fullkornsprodukter!


lördag 8 maj 2010

Smoothies


Ingen hemlighet för de som känner mig att jag numera är helt såld på smoothies, och idag testade jag att göra en rikgtigt fräsch och frisk en som skulle passa utmärkt att ligga ute och njuta av i solstolen eller på playan. Den blev riktigt god, och som om inte det vore nog är den nyttig också =)! Känns inte riktigt rätt att diskutera svalkande smoothies i denna nästintill höstkyla, men, men ;). Inget märkvärdigt alls med smoothien egentligen, snarare kanske lite oväntade kombinationer: Osötad tranbärsjuice, frysta hallon och avokado! Kör allt i en mixer och njuuut =)!

torsdag 6 maj 2010

Dagens surdegsbröd steg för steg 2

Degen har jäst klart, dags att forma till tre bröd och låt jäsa ytterligare 1,5h och sen skjuts in i ugnen

Halva tiden har gått, dags att vädra ut ångorna från vattnet som ligger i plåten under vart femte minut

Ah, det färdiga resultatet =)



Dagens surdegsbröd steg för steg 1

Fördegen från kvällen innan

Degen färdigblandad och redo för jäsning


Såhär elastisk ska degen vara, då får du förhoppningsvis ett riktigt luftigt bröd =)


Baka med surdeg lätt som en plätt!

Sudden och Dego =)


Surdegsbullar efter eget påkommet recept bakade på baksten

De som testat att baka eller helt enkelt har smakat på ett nygräddat surdegsbröd/en surdegsbulle, vet hur underbart gott detta är, och till de som inte gjort det, rekommenderar jag varmt att göra det! Kanske slutar det som för mig, att jag nästan aldrig vill ha något annat än just surdegsbröd numera =). Många "skräms" dock av att det tar så lång tid att baka och vet inte hur de ska göra med själva surdegen. Visst tar det sin lilla tid, men när man väl får ut det färdiga resultatet ur ugnen, jag lovar, det är väl värt sin väntan! En annan fördel med dessa godsaker är att man kan frysa in dem och att de smakar snäppet vassare när man sedan tinar dem! Surdegsbröd i sig har ett lägre GI än vanligt bröd, och det sägs att fryst bröd sänker GI ytterligare, vilket väl är fantastiskt =)!?



Jag provade själv att starta min egen surdeg för ungefär ett år sedan, mest som ett experiment, men sedan dess är jag fast i surdegsbakandet och har till och med satt ihop egna recept och provat att använda surdeg, som många kanske kan tycka verkar lite udda, i de kanske lite mindre väntade bakverken. Numera är de två stycken, mina bästa vänner i köket, "Sudden" och "Dego" ;). Hur de fått sina namn kanske ni kan lista ut med lite fantasi... Eller mkt =)!



Jag får ofta frågor om hur man håller surdegen vid liv, tips och råd vid bakningen, men framför allt om det inte finns något enkelt recept. Och visst gör det det! Har i skrivandets stund en deg på jäsning och receptet är BUSENKELT, så därför tänkte jag dela med mig av det här så att alla nyfikna kan prova på och framför allt få NJUTA av ett riktigt gott och nyttigt bröd =). Notera nu att detta är ett bröd i all sin enkelhet och att man kan göra det ännu nyttigare genom att tillsätta fibrer, frön, nötter med mera. Det är i princip bara fantasin som kan sätta stopp för vad man kan ha i sina bröd/bullar =).



På kvällen: 1 dl surdegsgrund, 3 dl vatten, 3 dl rågmjöl
Nästa dag: 5 dl vatten, 6 dl rågsikt, 9 dl vetemjöl special, 1 msk salt, ca 400 gr valnötter


På kvällen tillsätter man alltså mjöl och vatten till surdegen och låter den stå i en bunke över natten. Dagen därpå tillsätter man övriga ingredienser förutom salt och nötter. Kör ca fem minuter med degblandare på låg hastighet och tillsätt sedan salt och nötter och kör i ytterligare tre minuter. Därefter ska degen jäsa i tre till fem timmar, eller till nästan dubbel storlek. Tiden beror ju helt på allt från väder ute till temperatur i köket mm, så här får man ha ett vakande öga då detta är högst individuellt. När degen väl jäst klart formar man tre bröd och låter jäsa i ytterligare 1,5 timme. SEN är det dags att skjutsa in underverken i ugnen =)! 250 grader i 15 minuter, släng in några isbitar på ugnsbotten, och sedan sänker man till 200 grader i ca 15 minuter och vädrar ut ångan vart femte. Ta ut de nygräddade bröden och NJUT!! Vill man bevara den hårda skorpan ska man se till att förvara brödet i en papperskasse eller invirad i en kökshandduk.
Om det är någon som beslutar sig för att testa, återkom gärna med lite feedback! Lycka till!