söndag 22 augusti 2010

Skillnad på frukost och frukost - valuta för kalorierna




Gjorde kostregistrering på en klient häromdagen där frukosten visade sig bestå av ca 2 dl havregryn och ungefär lika delar fruktyoghurt. Blev själv nästan lite förvånad (mest för att jag aldrig haft ett paket fruktyoghurt i min hand och tittat på dess näringsvärde eftersom jag aldrig tyckt om det) över att det blev så många kalorier för så lite. Hela 66% kolhydrater, 19% fett och bara 14% protein. Här var det verkligen behov av en omfördelning av näringsvärdena och en "renovering" av frukostintaget ;). Dessutom påtalade klienten att mättnadskänslan inte var så värst långvarig och hungern infann sig ganska snart igen. För att visa på skillnaden mellan frukost och frukost, dvs en nyttigare sådan som dessutom ger "mer valuta" för kalorierna, presenterade jag min egen frukost för klienten: Grötfrukost med banan, kruskakli, fibrex och proteinpulver exempelvis. Jag jämförde mina 419 kcal med klientens 452 kcal!! För mindre kaloriintag än klienten, 4 gånger så mkt mer fibrer och en bättre och framför allt nyttigare energifördelning samt längre mättnadskänsla, kunde jag stoppa i mig så mkt mer! Jag hade till och med haft "råd" att klämma in ett par nötter för att nå upp till samma energivärde! M a o är det inte bara pengar man kan få valuta för, utan även när det kommer till ens kaloriintag =), så är man en hungrig varelse kanske detta är ngt att ha i åtanke ;).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar